lördag 13 januari 2007

Turkiet: 1,2 miljoner människor tvingades fly

Siffran över antalet kurder som tvingats fly efter att militären "tvångsevakuerat" kurder i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet) har varit omdiskuterad. Kurdiska organisationer och människorättsgrupper har uppgett siffror mellan 1 och 4 miljoner, medan turkiska myndigheter har uppgett siffrorna till 350 000. Nu har det gjorts en studie i Turkiet som anger att siffran är mellan 950 000 och 1,2 miljoner. Med tanke på att studien gjorts av turkiska organisationer på uppdrag av myndigheterna (efter påtryckningar från internationella organisationer) så får man anta att siffran är tagen i underkant.

Undet kriget mellan den kurdiska PKK-gerillan och den turkiska armén mellan åren 1984-1999 så genomförde Turkiet en etnisk rensning i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet). Förutom att man ville tvinga bort miljoner kurder från den mark man levt på under många generationer (som en del av assimileringspolitiken av kurder) så ville militären även hindra kurder från att stödja gerillan. Till skillnad från etniska rensningar på andra platser under modern tid så kunde militären bedriva den ostört. Istället för embargon eller interventioner så fortsatte vapenförsäljningen och den ekonomiska handeln med Turkiet.

Dessa kurder har sedan den etniska rensningen levt under mycket svåra ekonomiska förhållanden i storstäder i norra Kurdistan och Turkiet. När turkiska politiker och debattörer pekar ut en orsak till den så kallade "kurdfrågan" så säger man ofta att det beror på att människor är fattiga och inte har något jobb. Vad man inte nämner är att dessa människor har tvingats att leva i fattigdom på grund av att turkiska politiker gav den turkiska armén fria händer att skövla och förtrycka det kurdiska folket i kriget mot gerillan.

Hur många människor som verkligen har fått fly eller dödats av den turkiska armén kommer vi kanske aldrig att få veta. Men det går alltid att skapa sig en bild av hur det kunde gå till när den turkiska armén drog fram. Nedanstående stycke är från Nadire Maters bok där hon intervjuat soldater som tjänstgjort i den turkiska armén. Många av soldaterna beskriver detaljerat hur de gick till när de brände byarna och vad de utsatte det kurdiska folket för:

"We would not do village searches because the villages had already been evacuated. If there had remained populated villages, we would burn them down. We have even burnt down a mosque. I forgot its name; we burnt a village in the Eruh district. There were around thirty-five houses. We forced people out of their homes. We had already surrounded the village.

Our commandor ordered the villagers to evucuate the village. Three teams got into the village. People were forced to get out of their homes. The houses were searched. Men, women and children were separated from each other. The men were denounced "You are leaving this place, you support the PKK, you give them food." And the people were forced to leave. "

Sidan 152-153, Voices from the front, Nadire Mater. Detta är ett exempel som en soldat gav över hur hans förband gick tillväga när de genomförde etnisk rensning.

*"Tvångsevakuering" är en politiskt korrekt term som används för att beskrivs hur den turkiska armén bedrev en etnisk rensning genom att mörda, våldta och bränna ned samhällen i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet).


Länk till artikel om studien:

http://www.eurasianet.org/departments/insight/articles/eav011007a.shtml

1 kommentar:

Anonym sa...

SSU har bjudit in en gång 2006 den här organisationen för att prata om mänskliga rättigheter i Turkiet. Undra vad de som kurdernas situatioen. Det är lite märkligt att en sådan organisation får ensamrätt på ett seminarium att berätta om situationen. Det måste bli en skev bild som ges då.

"5:e 15.45-17.00 Turkiet – det första muslimska landet i EU?
Blir Turkiet första muslimska land i EU? Vad gör det civila samhället för att stärka de mänskliga rättigheterna? Hur ser kurdernas framtid ut i Turkiet?

Möt aktivister från ARI Movment i en diskussion om Turkiet, Islam och EU.

Deltagare:
Selen Yimaz Aktivist från ARI Movment
Sefa Eroglu Aktivist från ARI Movment

Moderator: Laila Naraghi"

http://www.ssu.se/index.php?p=156&a=2034