lördag 13 januari 2007

SSU + Kemalister = Sant?


Den turkiska organisationen ARI, som har ett samarbete med SSU, utger sig för att vara:

"En självständig samhällelig organisation vars mål är att arbeta för en strukturell och mental förändring under förändringen från en representativ till en deltagande demokrati, och för att bidra till en implimentering av nya strukturella mekanismer för att uppmuntra ungdomar att bli samhälleliga ledare i framtiden. ARI arbetar för att gynna den "Nya samhälleliga ordningen", som förutser att politik inte ska begränsas till politiska partier utan bode formulerar av civila-politiska entiteter, organisationer och institutioner från det civila samhället."

Vackra ord, och ARI inte bara talar, de agerar också. De har bland annat startat upp två institutioner "Cyprus Policy Center" och "Mänskliga Rättigheter till Alla". Vackert och politiskt korrekt. Granskar man "Mänskliga Rättigheter till Alla" så finns det däremot inte en klar ställning till Turkiet systematiska kränkningar av kurdernas rättigheter. Det går inte att hitta något alls om kurder i en organisation som verkar i ett land som dödat tiotusentals kurder samt fördrivit uppemot 4 miljoner kurder under de senaste 20 åren. Så mycket för mänskliga rättigheter...

Men bland det första man får upp när man tittar på deras hemsida är en bild från deras senaste kongress där en stor bild på Turkiets grundare Kemal Ataturk och Turkiets flagga återfinns. Aj, aj, aj, svenska så kallade socialister i samarbete med en organisation som hyllar den person vars ideologi turkiska politiker alltid hänvisar till när de ska berättiga sin politik gentemot kurder.

Nåja, kurdernas situation i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet) är inte speciellt prioriterad av SSU (negligerad är nog ett mer passande ord), och även om hyllandet av Kemal Ataturk och hans ideologi går emot SSU:s ideologi så får man väl räkna med att SSU:are kan inta en pragmatisk hållning i jakten på att knyta internationella kontakter och vänner. Det är aldrig fel med ett foto där man står uppställd tillsammans med sina nya politiska vänner. I värsta fall har nog de unga förmågorna inom SSU redan dragit en och en annan lärdom från sina äldre partikamrater och har nog tillräckligt mycket med erfarenhet för att häva ur sig en standardkommentar som "vi måste ha en relation och dialog för att kunna påverka organisationer som inte tycker som oss". (Den ursäkt används självklart inte på ett konsekvent sätt)

Medan de svenska socialdemokraterna och SSU har uttryckt sympati för den väpnad kamp som finns i Västsahara eller Palestina så har man inte haft samma inställning till den väpnade kamp som förts av kurderna i Turkiet. Kurderna i Turkiet och norra Kurdistan har tydligen inte samma rätt som att försvara sig som andra grupper. Att SSU inte bryr sig om att man samarbetar med en smyg-kemalistisk organisation är därför föga förvånande, vad som är mer förvånande är de har ett samarbete med denna organisation som i sin tur har ett samarbete med lobbyorganisationen "American Jewish Committee" (AJC)...

Aj, aj, aj, är det en praktikant på SSU som inte gjort hemläxan? Lektion nummer ett under 2000-talet: Googla efter information, G-O-O-G-L-A...När det gäller ARI är den mesta av informationen helt öppen. Vilka ARI samarbetar med står klart och tydligt på deras hemsida:


"EXCHANGE PROGRAMS
The ARI Movement sends young Turks (age 18-40) on political study tours abroad and organizes reciprocal visits to Turkey. Participants learn diplomatic skills, engage in dialogue on bilateral issues and forge professional relationships through the unique access they receive to the political leadership of the nation(s) they visit. The American Council for Young Political Leaders (ACYPL, since 1998), Israel Youth Exchange Council (IYEC), American Jewish Committee (AJC), Swedish Socialist Youth (SSU), Institute for Cultural Diplomacy (ICD-Germany ) are among our partners."

Länk:



Att hitta vilka ARI samarbetar gick på några sekunder, att få reda på att ARI:s grundare (och nuvarande medlem i ARI:s styrelse) deltar under Bildenberg-möten tog några minuter extra att hitta, men även den informationen ligger öppen på nätet.

Deltagare på Bilderberg-möten 2006


SSU inleder alltså ett samarbete med en organisation som i sin tur har ett samarbete med en organisation (AJC) som i USA bedriver en lobbyverksamhet för Israel som går stick i stäv med den heligaste av SSU:s utrikesfrågor...Hade det varit något någon annan fråga så hade man kunnat förvänta sig att SSU kunnat leka de tre aporna. Men det här är verkligen förvånansvärt.

ARI i sig är en ganska intressant organisation. Om man frågar gemene man i Turkiet så har de nog inte ens hört talas om denna organisationen som har så storslagna mål om att förändra sättet som politiken styrs på. Och då ska man tänka på att organisationen har varit aktiv i mer än 10 år. ARI grundades av KEMAL KÖPRÜLÜ. KÖPRÜLÜ är utbildad i USA och bildade ARI 1994. Det som gör KÖPRÜLÜ intressant är att han att deltagit på Bildenberg-möten. Varför är det här intressant? Låt oss se på ARI:s målsättning igen:

"The ARI Movement is an independent social movement founded in 1994. ARI has identified its mission as to bring structural and mental change during the transformation from representative to participative democracy, contribute to the implementation of new structural mechanisms and to encourage youth become social leaders of the future. The ARI Movement works to promote the “New Social Understanding”, which envisages that politics should not be restricted to political parties but should also be formulated by civil-political entities, civil society organizations and institutes."

Länk


Aj,aj,aj...Deltagande demokrati? Nya struktuella mekanismer för att uppmuntra ungdomar att bli samhälleliga ledare i framtiden?

Politiken ska alltså inte begränsas till de politiska partierna, istället borde det formuleras av "civila-politiska" entiteter, organisationer och instutioner från det civila samhället. Detta ska i sin tur gynna en deltagande demokrati? Och svaret på detta är Bildeberg?


Foto: Ari
Länkar: Ari

Inga kommentarer: