tisdag 30 januari 2007

"Förbannade PKK! Horunge Israel!"

Uttalandena i rubriken skanderades av supportrar till det turkiska fotbollslaget Kocaelispor i matchen mot Bursaspor under 2006 (Se video). Slagord med politiska förtecken tillhör inte ovanligheterna under fotbollsmatcher i Turkiet. Något som däremot tillhör ovanligheterna är att slagorden väcker reaktioner från politiker eller media.

Mordet på Dink väckte däremot starka reaktioner i Turkiet. Under Dinks begravning i Istanbul bar tusentals människor skyltar där det stod "Vi är alla armenier". Vissa har försökt framställa
den enorma uppslutningen vid Dinks begravning som ett tecken på att den turkiska allmänheten slöt upp i ett fördömande av mordet. Men Selami Ince, som arbetar på den alevitiska TV-stationen Su-TV, är av en annan mening. Ince citeras av den amerikanska nyhetsbyrån AP:


"Dessvärre så representerar de [som deltog] inte den turkiska allmänheten. Den turkiska allmänheten har inte fyllt gatorna med krav på demokrati och frihet. Dessa [som deltog] var vänsteranhängare, armenier, kurder och intellektuella som stödjer multikulturalism."

Uttalanden som "vi är alla armenier" har skapat en debatt i Turkiet och väckt anstöt hos turkiska nationalister. De turkiska nationalisterna har har tagit ställning mot dessa uttalanden. I anslutning till denna debatt har olika turkiska supporterklubbar, med sympatier till extremhögern i Turkiet förtydligat sin ställning.


På flera matcher efter matchen har supportrar till olika fotbollslag hängt upp banderoller med slagord som: "Vad stolt den kan vara som kan kalla sig turk", "Vi är alla turkar", "Vi är turkar, vi är från Trabzon, Vi är alla Musfafa Kemal [Ataturk]", och liknande nationalistisk dynga...


Nu tror många att exemplen från fotbollstadion bara representerar ett fåtal fanatiska anhängare, men faktum är att i matchen mellan Trabzonspor och Kayserispor delades tusentals turkiska flaggor ut till åskådarna. Ur stadions högtalare kunde man innan mordet höra "den som inte reser på sig är supporter till Fenerbaçe" [Ett av de större fotbollslagen i Turkiet] när hemmalaget ville elda på hemmasupportrarna. Dessa utrop hade efter mordet ersatts med "Alla som inte reser på sig är armenier".

Det är inte bara i matcher där Trabzonspor (staden som den misstänkte mördaren kommer ifrån) som dessa scener har utspelats. Liknande scener har utspelats i många andra matcher.


I matchen mellan Malatyaspor och Elazigspor skrek Elazigsupportrarna "Armenska Malatya" som om det vore ett skällsord. Malatya-supportarna ville inte vara sämre och svarade med "Ut med PKK:arna", vilket i jämförelse skulle vara ett värre skällsord för dessa nationalister (Elazigsupportarna har ingen speciell sympati för PKK). Efter att ha "svurit" åt varandra började man bråka på vanlig huliganmanér, vilket ledde till att ett tiotal supportrar skadades.

Politiska utspel är vanliga på turkiska matcher. Många lag från Turkiet har supportrar med sympatier till olika fascistiska rörelser i Turkiet. Den öppna rasismen som råder på fotbollsarenorna är inget nytt. Det finns många exempel. Exemplet från rubriken är taget från en match mellan Kocaelispor och Bursaspor under 2006.



Dessvärre är det så att nationalismen i Turkiet inte är begränsad till några fotbollssupportrar. Den finns inom staten, bland politiska partier, i skolor, inom militären, den finns kort och gott nästan överallt. Den perverterade nationalismen i Turkiet är utbredd i hela samhället. Hitlers Mein Kampf var 2005 Turkiets bäst säljande bok. (Populär Historia)

Den som hoppades på att mordet på Hrant Dink skulle leda till ett bakslag för den turkiska nationalismen lär nog bli besviken. Istället för att fokusera på diskussioner till hur och varför mordet begicks så har diskussionerna alltså främst handlat om huruvida man kan uttrycka åsikter som "vi är alla armenier".

Nationalismen har sedan republikens grundande haft en stark ställning i Turkiet. Tyvärr så tror politiker i Europa att man kan gulla bort den turkiska nationalismen. Om inte annat så försöker man blunda för hur utbredd den är. Denna naiva attityd skadar Turkiet och människorna som bor där mer än det hjälper dem...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack tack tack tack för att du förser oss som är lata att följa turkiska medier själva med upplysning. Fortsätt!

BOZKURT sa...

Intressant att "vi är alla armenier" går hem att säga i Turkiet medan "vi är alla turkar är fascism!!Vad går du på???