måndag 22 januari 2007

Mordet på Hrant Dink


Det har inte undgått någon som följer utvecklingen i Turkiet att den armeniska journalisten Hrant Dink mördades 19 januari 2007. Turkiska mediers dagordning upptogs helt och hållet av mordet och turkiska politiker, inklusive landets premiärminister Recep Tayip Erdogan fördömde mordet.

I Turkiet har kolumnisterna tävlat med varandra om att lovorda Dink och vem som kan fördöma mordet mest. Det är sällan (jag kan inte komma på något tillfälle i modern turkiska historia) då de statsvänliga kolumnisterna i så skarpa ordalag fördömt ett mord på en regimkritiker. Så vad har hänt i Turkiet? Är dessa reaktioner som nu kommer fram i Turkiet ett tecken på att landet har utvecklats och idag tar avstånd från våld mot människor som på ett fredlig sätt uttrycker sin åsikt?

Svaret på den här frågan är både ja och nej. Det har skett mycket begränsade förändringar i Turkiet, men dessa förändringar är inte de som ligger bakom dessa reaktioner. Svaret på dessa reaktioner finner vi i vad Dink själv pekade på i en intervju med Bitte Hammargren för SvD i slutet av November. Intervjuen publicerades igen efter mordet.

SvD: Men vore det inte en rikedom för Turkiet att erkänna att under det turkiska medborgarskapet ryms en mångfald av identiteter?

– Jovisst. Man ska se det som en rikedom. Men om man fruktar detta och tror att erkännandet av denna mångfald av identiteter ska leda till separatism då blir det ingen rikedom utan en hotbild. Kurder betraktas som ett hot, men inte armenierna i dag för vi är så få. Så då kan vi sitta i skyltfönstret.

Armenier och andra kristna grupper ses inte som ett hot idag eftersom de är få, och detsamma gäller andra kristna folkgrupper i Turkiet. Istället används dessa grupper precis på det sättet som Dink beskrev; man sätter dem i ett skyltfönster, där omvärlden kan beskåda dem i tron om att Turkiet är en demokrati där minoriteter skyddas. De som inte nöjer sig med att se detta skyltfönster och istället försökt lära känna landet bättre, vet att skyltfönstret endast är en fasad.

Dink har flera gånger åtalats, bland annat för att ha "förolämpat turkiskheten" (japp, i Turkiet kan man åtalas för detta "brott"). Vid dem tillfällena har inte turkisk media haft lika vassa klor till försvar för "demokratin". Inte heller fick Dink något stöd av många av de politiker som idag kallar mordet för en "attack mot demokratin".

Men låt oss backa bandet lite. För snart ett år sedan dödades civila demonstranter av turkiska säkerhetsstyrkor i staden Amed (Diyarbakir). Tongångarna från de turkiska politikerna och medierna var annorlunda då. Då kallade turkisk media demonstranterna för "ligister", "sympatisörer till terrorism" och så vidare. Den turkiska premiärminister sa under oroligheterna i Amed att:

"Om ni gråter imorgon, så kommer det att vara förgäves. Säkerhetsstyrkorna kommer att bemöta terrorismens pjäser, oavsett om de är barn eller kvinnor. Alla bör inse detta" (BBC)
Enes Ata 6, sköts av säkerhetsstyrkor. Fotot är taget
precis när Ata har skjutits och håller på att dö. Ingen
åtalades för mordet.


Nu kommer de som stödjer Turkiet utan restriktioner hävda att jämförelsen mellan personer som dödas under protester eller något som liknas vid ett uppror, inte kan jämföras med en journalist som dödas på öppen gata. Dessa "vänner" till Turkiet bortser från att säkerhetsstyrkorna bland annat sköt ihjäl en 8- och 6-åring, samt att de slog ihjäl en 78-åring. De bortser även från att oroligheterna tog fart efter att säkerhetsstyrkorna först provocerat ett fredligt begravningsfölje, för att sedan skjuta skarpt på demonstranter som reagerat. Varför betraktar huvudfåran inom turkisk media och turkiska politiker det som legitimt att skjuta kurder?

Som jag skrev tidigare: svaret finns delvis i Hammargrens intervju med Dink. Tiotusentals armenier ses inte som ett hot mot Turkiet, det gör däremot miljoner kurder. Dinks folkgrupp användes som ett skyltfönster för att ge sken av att Turkiet är en demokrati.

Nu bestämde sig en ung turk för att krossa detta skyltfönster, och det är också därför som det politiska etablissemanget i Turkiet reagerar så kraftigt. För dem var det inte ett mord av en människa, det var ett mord på Turkiets karaktär som begåtts. Det är därför Erdogan, till skillnaden från när civila kurder dödas, säger:

- Kulorna som avlossades mot Hrant Dink avlossades mot oss alla. (TT)


Erdogan är inte bara arg för att Turkiets fasad återigen krackelerar, han vill fortsätta att upprätthålla bilden av sig själv och sitt parti som moderna demokrater. De turkiska medierna deltar i att försökta upprätthålla denna bild och liksom Erdogan så är det faran för hur Turkiet uppfattas som står i centrum:

"Mordet kallades i flera tidningar för en skam för nationen och tidningarna skrev att dådet är en attack mot demokratin." (DN)

Dessa tidninger och kolumnister (med några få undantag) inser inte det inte rör sig om en "attack på demokratin". Det handlar i själva verket om en konsekvens av det nationalistiska klimat som byggts i Turkiet av politiker och personer inom säkerhetsstyrkorna. Att politikerna obehindrat kan bygga upp ett sådant nationalistiskt klimat beror på avsaknad av demokrati och demokratiskt tänkande bland de styrande turkiska partierna.

Och i och med att det är valår i Turkiet tävlar politikerna i landets paradgren: nationalism. Denna perverterade nationalism ger befolkningen i Turkiet klara signaler för vad som är tillåtet och inte tillåtet i Turkiet. Nationalismen är inte bara utbredd inom landets medier och inom politiken. Nationalisternas starkaste fäste är hos militären.

Ta bara exemplet med den nuvarande överbefälhavaren i Turkiet, Yasar Buyukanit. När en kurdisk bokaffär i staden Semdinli bombades av officerare från den militära underrättelsetjänsten under 2005 sade han:

"Jag känner dessa, de är bra grabbar". (Zaman)

Efter detta uttalanden åtalades Buyukanit för att ha försökt "påverka rättsväsendet". Det visade sig dock att den unga åklagaren som väckt åtalet hade tagit sig vatten över huvudet. Åklagaren blev sparkad av justitiedepartementet för att ha "förudmjukat militären".

Tillbaka till mordet på Dink. Den misstänkte mördaren kommer från staden Trabzon. Detta är intressant av den anledningen att Trabzon har varit scenen för nationalistiskt våld vid flera tillfällen de senaste åren. I april 2006 genomförde fem medlemmar i TAYAD, en turkisk organisation som stödjer politiska flyktingar, en flygbladsutdelning i Trabzon. Enligt vänsteraktivister hade civilpolis tidigare spridit rykten i staden om att folk som bränt den turkiska flaggan skulle komma och dela ut flygblad. De som delade ut flygbladen blev lynchade och lokal media i Trabzon spred kort efter händelsen falska uppgifter om att den turkiska flaggan hade bränts. Nära 1000 trabzonbor därför samlades utanför det affärscentrum där de som lyckats undkomma den första lynchningen gömde sig.

När TAYAD senare skulle göra ett offentligt uttalande i Trabzon så hade en lynchmobb återigen samlats. TAYAD läste ändå upp sitt uttalanden, men när de var färdiga angreps de av lynchmobben medan polis stod och såg på. I juni var det dags för en repris, och det är den senaste gången som medlemmarna i TAYAD lynchades i Trabzon.

Trabzon klingar möjligen bekant vid här laget för de som följer Turkiet. Det var även i Trabzon som en katolsk präst sköts ihjäl av en 16-åring med en pistol av märket Glock (Denna typ av pistol är både dyr och mycket svår att få tag på, även i Turkiet). Uppmärksamheten kring prästmordet var stort i och med att det utfördes i anslutning i prosterna mot karikatyrerna av profeten Muhammed. Den 16-åriga pojken dömdes till 18 års fängelse. De som deltog i lynchningarna av TAYAD-medlemmarna friades. Däremot dömdes en medlem i TAYAD till fyra månaders fängelse för att ha "förolämpat säkerhetsstyrkorna" under en av lynchningarna.

De senaste åren har Turkiet varit en scen för otaliga lynchningar av kurder och vänsteraktivister. De som deltagit i lynchningarna (medan säkerhetsstyrkorna har sett på) har inte straffats, medan de som lynchats i vissa fall istället har straffats. Turkiska säkerhetsstyrkor har dödat civila kurder medan landets politiker försvarat och indirekt gett grönt ljus till dödsskjutningarna. Man har skapat ett klimat där allt och alla som betraktas som ett hot till Turkiet kunnats straffas även utanför lagens ramar, utan att någon strafföljd. Det är därför inte förvånande att turkiska ungdomar som utnyttjas under detta klimat lätt kan rekryteras av nationalistiska grupper, för att utnyttjas mot de som kritiserar Turkiet eller dess historia.

Att betrakta de som utför och organiserar morden som enskilda individer eller extrema grupper är fel. Alla turkiska politiker som har bidragit till att de skapa detta klimat och försvarat tidigare gärningar mot regimkritiker och civila människor är medskyldiga till mordet på Dink.

12 kommentarer:

sakine sa...

Bra inlägg! Du borde publicera det på beyan och andra nätforum?

Renas sa...

Tack Sakine.

Det kanske jag gör. Jag gör det lite senare, jag är lite lat och blyg :)

Anonym sa...

Din blogg tar upp ämnen å infallsvinklarna som många journalister glömmer/inte känner till, i alla fall beträffande svenska medier.

Ska bli intressant att följa!

sakine sa...

I dag skrev Esref Okumus intressant om mordet i Expressen (kulturlänken).

Det är lite svårt för oss som inte riktigt behärskar kurdiska att hitta bra källor/medier med lite substans.

Tips på engeslska sidor?

Renas sa...

Silan: Tack, ska försöka att fortsätta att skriva det svenska medier inte tar upp. Jag kommer att göra ett till inlägg med lite uppdaterade uppgifter angående mordet på Hrant Dink.

Sakine: Det finns en blogg på engelska som tar upp en del detaljer som inte tagits upp i svensk media:

http://rastibini.blogspot.com/2007/01/jitem-and-hrant-dink.html

Bianet är en tidning som har egna texter om mordet. Bianet täcker mordet lite bättre än andra turkiska tidnignar.

http://www.bianet.org/index_eng_root.htm

På Kurdishinfo.com finns artiklar från andra tidningar som skriver på engelska angående mordet.

Anonym sa...

Du frihetsduvan!?

Lägg gärna ut bilder på mördade turkiska läkare, lärare och soldater också om du ska göra en tjänst...

PKK (bannlyst som terroristorganisation av Interpol, EU(Sverige sedan 1986)och FN) har mördat 46 000 människor med motiveringen att det är turkiska staten som har byggt skolorna och sjukhusen.


Kurdistan har förresten bildats i Norra Irak. Vad gör du i Sverige?

Sd

Renas sa...

Anonym:

PKK har begått fel i kriget med den turkiska armén. Men PKK har erkännt det fel man begått. Jämfört med den systematiska terror som Turkiet bedrivit mot kurderna så har PKK:s fel varit en fjärt i rymden.

EU terrorstämplade PKK efter att de hade lagt ned sina vapen. Det var ett politiskt beslut. Kan du hänvisa till en källa som visar att FN har terroristämplat PKK?

PKK hämtar inte sin legitimitet från internationella organisationer, de hämtar sin legitimitet och kraft från det stöd man får från det kurdiska folket.

PKK har inte dödat 46 000 människor. Däremot har den turkiska armén bränt ned och tömt tusental byar och begått ett oräkneligt antal mord på civila.

Vad jag gör i Sverige? Jag lever i Sverige precis som dig. Varför ska du ha mer rätt att leva i mitt land än mig själv? Med samma logik skulle jag kunna fråga dig: vad gör du i mitt land när det finns ett sådant "underbart" land som Turkiet där du och dina likasinnande hävdar att det finns en demokrati som är underbar?

Vad tycker du om mordet på Dink?

BOZKURT sa...

Skitsnack att PKK hämtar sin legitimitet från folket!!

Hur försvarar du då att PKK är i Irak?Hur försvarar du då att 300 000 av lokabefolkningen("kurder") beskämpar PKK?!!En befrielseorganisation värt namnet var UCK.

De hade lokalbefolkningensstöd,det ser man genom att de uniformerad kunde röra sig fritt bland de sina .

Hur är det med PKK på den fronten?

Renas sa...

Till Bozkurt:

Antalet byvakter är inte 300 000, men ni turkar med högerextrema sympatier har en tendens att alltid överdriva saker ;)

Men låt oss ta byvakterna som exempel. Om en by ställs inför alternativet att få sin by nedbränd eller gå med i byväktarprogrammet så är det själklart många av dem kommer att bli by väktare. Över 3000 byar vägrade och fick således sina byar nedbrända.

Vad PKK gör i "Irak"? PKK befinner sig i södra Kurdistan. Det finns miljoner kurder där.


Det är lite svårt att jämföra Kosovo med Kurdistan. Det är en väldigt stor skillnad i hur konflikterna löstes. Mot Jugoslavien deltog även turkiska plan och bombade, samtidigt som turkarna förtryckte kurder värre än vad serberna förtryckte kosovoalbaner. Men Turkiet var med i Nato och det var inte Jugoslavien. Med andra ord så fick UCK ett mycket starkare stöd utifrån, mot ett ett Jugoslavien som redan var ganska isolerat.

Vad tycker du om mordet på Hrant Dink?

BOZKURT sa...

För det första det du kallar för byar är enstaka hus här å där (mezra på tukiska)dessa har bränts ned eller evakuerats för att hindra PKK från att utnyttja dem.

Man kan ite tvinga byar att ingå i byvaktsprogrammet för turkiska staten beväpnar byvakterna .

Om det vore som du påstår skulle Turkiet beväpna PKK...

PKK finns i Irak för att PKK inte har lokalt stöd samt att USA/Israel utnyttjar PKK,precis som Syrien utnyttjade PKK när Syrien gjorde anspråk på Hatay.

Påstår ni inte att hela östra och sydöstra Turkiet är K..istan?

Påstår ni inte att östra och sydöstra Turkiet bebos av "kurder"?

vad skiljer då från Kosovo och UCK..OM DET INTE VORE ATT uck hade folklig stöd medan PKK inte har folklig stöd utan stöd från IMPERIALISTISKA stater?

Anonym sa...

klockrent artikel

Anonym sa...

nåt jag tycker är komisk är att
du säger att kurder erkännt sina fel.
var nånstans skulle gärna vilja läsa det.
sen är det alltid så synd om er kurder alla hatar er, alla vill döda er och alla förtrycker er.

sen kan du ge mig nån fakta att kurdistan har existerar i historian det har ALDRIG funnits ett land som heter kurdistan.
tills ni fick ett land av Usa.
som judarna fick israel