torsdag 15 februari 2007

15 februari - En svart dag inom kurdisk historia




Idag är årsdagen av kidnappningen av Abdullah Öcalan. Det var för åtta år sedan som Öcalan efter en lång resa genom olika länder i Europa till slut, den 2 februari 1998, hamnade i Kenya på den grekiska ambassaden. Den 15 februari tvingades Öcalan ut från ambassaden och kördes till en flygplats där ett flygplan väntade på honom. Vid flygplanet väntade agenter från den turkiska underrättelsetjänsten, beredda att ta emot den kurdiska ledaren och föra honom till Turkiet.

Redan samma natt fick kurder runt om i världen reda på vad som hänt och våldsamma protester utbröt i norra Kurdistan, Turkiet, Europa, Kanada och Australien, medan fredliga protester ägde rum övriga delar av Kurdistan och världen.

Det var en stor chock för det kurdiska folket att en ledare för ett parti som lett en legitim kamp nu var i Turkiets händer under förnedrande omständigheter.

Europa hade en chans bidra till en lösning när Öcalan befann sig i Europa, men som vid många andra tillfällen förvärrades frågan i och med de sättet som flera europeiska länder hanterade ärendet på. Tyskland som formellt hade efterlyst Öcalan ville inte ha honom utlämnad från Italien där han vistades en tid innan resan vidare till Kenya. Nederländerna, där hans plan landet ville inte ta emot honom. Den ryska duman var för att Öcalan skulle få en fristad i Ryssland, men den dåvarande president Jeltsin hindrade en sådan lösning.

Öcalan och PKK var väldigt öppna, och var beredda att stå upp och försvara den kurdiska frågan under en internationell domstol. Man var beredda att under rättvisa förutsättningar (en opartisk domstol) prövas mot anklagalser som fördes mot organisation. Dessvärre så fanns det inget europeiskt land som var berett att pröva de anklagelser man hade gentemot PKK. Istället hamnade Öcalan på den turkiska fängelseön Imrali där han har hållits isolerad under omänskliga förhållanden i åtta år.

På årsdagen av kidnappningen genomför kurder runt om i världen protester. I norra Kurdistan och Turkiet har myndigheter utfärdat varningar till säkerhetsstyrkor och har precis som under tidigare år en stor beredskap för de våldsamheter som bryter ut när säkerhetsstyrkorna försöker slå ned demonstrationer och protester. I Amed (Diyarbakir) har polis fått befogenheter att genomsöka hus och visitera medborgare godtyckligt. Samtidigt kommer rapporter om att offentligt anställda som inte infinner sig på arbetet kommer att straffas. Trots detta förväntas flera protester och aktioner i Amed och andra kurdiska städer.

Många affärsinnehavare stänger idag sina affärer i protest. Förra året tvingade polis affärsinnehavare att komma till sina butiker och öppnade dem. I fall där affärsinnehavare vägrade klippte man upp hänglåsen eller öppnade butikerna själva på ett eller annat sätt. I år har det redan kommet rapporter om att polis redan på morgonen undersökt vilka affärer som inte varit öppna och tvingat affärsinnehavarna att öppna butiker.

Turkisk och kurdiska medier har sedan igår kväll rapporterat om våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Turkiet och norra Kurdistan.

Imorgon: Bilder från protesterna

5 kommentarer:

BOZKURT sa...

...sedan vaknade du och Insåg

Anonym sa...

Å sen vaknade Bozkurt...
Hur som helst, frihetsduvan, hur har reaktionerna i Turkiet varit ang. Bildts blodiga aktier?
Skriva gärna inlägg om det.

Renas sa...

Till Anonym: Jag har läst att man inte ska försöka väcka människor som sover djupt, så låt Bozkurt vara, han gör ändå ingen skada ;)

Jag kommer att skriver om Bildt-affären så fort jag har tid. Frågan är om det finns så mycket mer att säga om Bildts affärer. Är det något som du tycker inte har sagts?

Anonym sa...

mycket intiresno, tack

Anonym sa...

Hej!

Kan du skriva ner källorna du använt, skulle vara oerhört tacksam. Gör ett arbete angående Kurdistan.

Skicka gärna till min hotmail; F.boll@hotmail.com.

MVH